Nie od dzisiaj wiadomo, że majówka to święto grilla. I specjalnie z tej okazji przygotowałem 7 patentów na zdrowsze grillowanie. Jeśli wieczory przy ruszcie sprawiają Wam przyjemność, to nie trzeba z nich rezygnować. Warto tylko robić to z głową. Dla swojego zdrowia. Dlatego poniżej kilka pomysłów i informacji na zdrowy grill podczas majówki i nie tylko.

Patenty na zdrowsze grillowanie

  1. Po pierwsze: Czysty grill i dobra rozpałka
    To nie są żarty! Pamiętaj, żeby przed rozpaleniem dobrze wyczyścić grilla, szczególnie ważny jest idealnie czysty ruszt. Podczas spalania tworzą się rakotwórcze substancje, a przecież już ustaliliśmy, że ma być zdrowo. To samo dotyczy rozpałek – używaj tylko dobrej jakości substancji do tego przeznaczonych. Zapomnij o rozpalaniu gazetą! A jeśli już masz jedzenie na ruszcie, a ogień przygasa, to nie podlewaj go rozpałką, bo wszystko co się spali trafi w Twój posiłek. Uwierz mi, nie chcesz tego!
  2. Po drugie: Domowe marynaty i przyprawy
    Robiąc zakupy przed imprezą omiń produkty już przyprawione, gotowe marynaty i mieszanki przypraw. Szanuję Twój czas, ale Ty bardziej szanujesz swoje zdrowie. Gotowe produkty często zawierają mnóstwo soli, cukru, utwardzonych tłuszczy, ulepszaczy smaku. Nie potrzebujesz tego! Zrób zapas ziół (świeżych i suszonych), przyda się odrobina dobrej jakości tłuszczu (chociaż nie jest niezbędna), sok z cytryny, może ocet albo dobrej jakości musztarda. Gotowcom powiedz nie!
  3. Po trzecie: Zachowaj zdrowe proporcje
    Masz dodatki do grilla czy grill jest dodatkiem do jedzenia? Druga opcja jest lepsza. Na Twojej imprezie powinny królować zdrowe dania, do których dodatkiem są potrawy z grilla. Przemyśl to!
  4. Po czwarte: Nie przesadzaj z ilością
    Zachowaj umiar i nie jedz więcej niż potrzebujesz. Chyba chcesz miło wspominać czas spędzony z rodziną albo przyjaciółmi, a nie cierpieć na niestrawność. Dobrą opcją jest przerwa w biesiadowaniu – na spacer, na piłkę, na partyjkę badmintona.
  5. Po piąte: Uważaj na to co pijesz, bo nie tylko jedzenie składa sie na na zdrowy grill
    Teraz nie będzie miło. Piwo jest najgorszym wyborem! Jest bardzo kaloryczne i to naprawdę jedna z gorszych opcji. Trochę lepsze będzie wino. Ale najlepsza… woda. Możesz wrzucić do niej kawałki owoców (będzie piękna). Nie zaniedbuj nawodnienia organizmu!
  6. Po szóste: Dodatki też wybieraj z głową
  1. Po siódme: Co na ruszt

Tutaj mam dla Ciebie również fajny artykuł o tym, czym zastąpić mięso.

Zamienniki mięsa, czyli gdzie szukać białka na diecie roślinnej?

Rekomendacja lekarza

Jeśli lubisz spędzać czas na grillowaniu, nie odmawiaj tego sobie. Po prostu uważaj co jesz i jak przyrządzasz. Możesz jeść jakkolwiek, a możesz zdrowo. Wybór należy do Ciebie.

2 Responses

  1. Świetny wpis! Uważam, że powinniśmy zamienić mięso na większą ilość warzyw w codziennej diecie. Albo chociaż spróbować ograniczyć spożywanie posiłków mięsnych.

  2. Przeczytanie tego artykułu przed grillem na pewno spowoduje, że się zastanowimy co na niego wrzucimy.
    Dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *