Nie od dzisiaj wiadomo, że majówka to święto grilla. I specjalnie z tej okazji przygotowałem 7 patentów na zdrowsze grillowanie. Jeśli wieczory przy ruszcie sprawiają Wam przyjemność, to nie trzeba z nich rezygnować. Warto tylko robić to z głową. Dla swojego zdrowia. Dlatego poniżej kilka pomysłów i informacji na zdrowy grill podczas majówki i nie tylko.

Patenty na zdrowsze grillowanie

  1. Po pierwsze: Czysty grill i dobra rozpałka
    To nie są żarty! Pamiętaj, żeby przed rozpaleniem dobrze wyczyścić grilla, szczególnie ważny jest idealnie czysty ruszt. Podczas spalania tworzą się rakotwórcze substancje, a przecież już ustaliliśmy, że ma być zdrowo. To samo dotyczy rozpałek – używaj tylko dobrej jakości substancji do tego przeznaczonych. Zapomnij o rozpalaniu gazetą! A jeśli już masz jedzenie na ruszcie, a ogień przygasa, to nie podlewaj go rozpałką, bo wszystko co się spali trafi w Twój posiłek. Uwierz mi, nie chcesz tego!
  2. Po drugie: Domowe marynaty i przyprawy
    Robiąc zakupy przed imprezą omiń produkty już przyprawione, gotowe marynaty i mieszanki przypraw. Szanuję Twój czas, ale Ty bardziej szanujesz swoje zdrowie. Gotowe produkty często zawierają mnóstwo soli, cukru, utwardzonych tłuszczy, ulepszaczy smaku. Nie potrzebujesz tego! Zrób zapas ziół (świeżych i suszonych), przyda się odrobina dobrej jakości tłuszczu (chociaż nie jest niezbędna), sok z cytryny, może ocet albo dobrej jakości musztarda. Gotowcom powiedz nie!
  3. Po trzecie: Zachowaj zdrowe proporcje
    Masz dodatki do grilla czy grill jest dodatkiem do jedzenia? Druga opcja jest lepsza. Na Twojej imprezie powinny królować zdrowe dania, do których dodatkiem są potrawy z grilla. Przemyśl to!
  4. Po czwarte: Nie przesadzaj z ilością
    Zachowaj umiar i nie jedz więcej niż potrzebujesz. Chyba chcesz miło wspominać czas spędzony z rodziną albo przyjaciółmi, a nie cierpieć na niestrawność. Dobrą opcją jest przerwa w biesiadowaniu – na spacer, na piłkę, na partyjkę badmintona.
  5. Po piąte: Uważaj na to co pijesz, bo nie tylko jedzenie składa sie na na zdrowy grill
    Teraz nie będzie miło. Piwo jest najgorszym wyborem! Jest bardzo kaloryczne i to naprawdę jedna z gorszych opcji. Trochę lepsze będzie wino. Ale najlepsza… woda. Możesz wrzucić do niej kawałki owoców (będzie piękna). Nie zaniedbuj nawodnienia organizmu!
  6. Po szóste: Dodatki też wybieraj z głową
  1. Po siódme: Co na ruszt

Tutaj mam dla Ciebie również fajny artykuł o tym, czym zastąpić mięso.

Zamienniki mięsa, czyli gdzie szukać białka na diecie roślinnej?

Rekomendacja lekarza

Jeśli lubisz spędzać czas na grillowaniu, nie odmawiaj tego sobie. Po prostu uważaj co jesz i jak przyrządzasz. Możesz jeść jakkolwiek, a możesz zdrowo. Wybór należy do Ciebie.

2 Responses

  1. Świetny wpis! Uważam, że powinniśmy zamienić mięso na większą ilość warzyw w codziennej diecie. Albo chociaż spróbować ograniczyć spożywanie posiłków mięsnych.

  2. Przeczytanie tego artykułu przed grillem na pewno spowoduje, że się zastanowimy co na niego wrzucimy.
    Dziękuję.

Skomentuj Katarzyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *